МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Градоначалникот Митко Јанчев-синоќа за прв пат го применi методоt на аеросолизација во Кавадарци. Целта е - намалување на загадениот воздух.

Постапката е - да се прска со обична вода под висок притисок загадениот воздух - со атомизер под притисок од 20 бари .Висината на млазот е до 10 метри. Таа вода ги врзува и приземјува ПМ -10 честичките кои го загадуваат воздухот во Кавадарци кој спаѓа меѓу најазагадените градови во Македонија.Инаку во водата може без проблеми за околината да се додадат и хемиски средтва. Како најпогоден е калциумот кој се врзува за ПМ 10 честичките и ја зголемува ефикасноста за чистење на воздухот.Инаку атомизерот може да го влече трактор или било кое друго возило.

Ова постапка лично синоќа ја примени градоначалникот на Кавадарци - Митко Јанев кој подолго време прави напори да го, градонаачалникот советот и Локалкната самоуправа и во наредниот период ке се стимулираат со субвенции граѓаните кои ке користат струја и пелети за греење з сп цел намлување на загадувањето