МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Корзото во Кавадарци се појавило во почетокот на 20 век. и долги низа години било главна атракција во градот.

Во почетокот било лоцирано во чаршијата пред дуќаните на еден бетониран тротоар во должина од околу 250 метри. На корзото шетале посебно машките, посебно девојчињата. Почнувало од почетокот на мракот и траело до 22 часот. Во текот на историјата менувало неколку локации. Ова е втората локација на корзото во педесетите години по улицата “7 Септември“ , а последната беше по “Илинденска од Стопанска банка до Старата автобуска станица. Фотографијата е од 1956 година,а ја снимил Бранко Ивановски.

П.Камчевски