МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

МИНИСТЕРКАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА МИЛА ЦАРОВСКА ВО КАВАДАРЦИ.

Профилите кои ќе се изучуваат во средното стручно образование ги прилагодуваме на потребите на реалниот сектор, со што го осовременуваме образованието, а со политиките за стипендирање на учениците од техничките струки ќе го поттикнеме изборот токму на оние кои ќе им овозможат поголема вработливост на младите. Ова го рече министерката за образование и наука Мила Царовска во Кавадарци, каде продолжија консултациите за потребата од отворање на нови профили и паралелки во средните стручни училишта низ државата, од идната учебна година. На средбата присуствуваа градоначалниците на Кавадaраци и Неготино, Митко Јанчев и Тони Делков, претставници на средните училишта, на локалните компании и на стопанските комори.

„Овие средби се организираат под мотото „Учи паметно, работи стручно„ и со поддршка на Швајцарската амбасада. Идејата е заеднички, преку социјален дијалог, да утврдиме кои се профилите коишто ќе се отворат за запишување на ученици во средните стручни училишта во училишната 2021/2022 година. Досега одржавме три средби, ова е четврта и тие покажаа дека компаниите имаат потреба да дискутираат и со Министерството и со општините и со средните училишта и дека со модуларното поставување на средното стручно образование може да се направат комбинации за да можат профилите да служат на повеќе компании“, изјави министерката Царовска.

Со овој начин само го спуштаме дијалогот на локално ниво, за да ги утврдиме потребите и да ги сервисираме, додаде Царовска, посочувајќи дека со воспоставување паралелки со дуално образование или одреден период од образованието да се поминува во компанија, а одреден во училиште, ќе добиеме квалификувана но и мотивирана работна сила.

„Очекувам на крајот од сите дебати, училиштата до МОН да испратат барања за отворање на профилите коишто биле утврдени на овие средби и тие да станат реалност во наредната училишна година“, изјави министерката.

Градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев рече дека очекува преку дебатите да се согледаат реалните потреби од квалификуван стручен кадар за овој регион, кој ќе кореспондира со потребите на пазарот на трудот.

„По направените анализи и по завршувањето на овие дебати ќе се добие реална слика за потребите од нови профили на кадри како и потреба да има доквалификување на постоечките во овие гранки од бизнис секторот каде што е потребно. За ова прашање голема е улогата на стопанските комори, кои всушност треба да бидат поврзување на образованието со бизнис секторот“, изјави Јанчев.

Локалната самоуправа на Неготино веќе стапила во контакт со голем дел од компаниите со цел да добие јасна визија каде треба да се движи општината во делот на образованието, рече градоначалникот Делков, укажувајќи дека ваквото предвремено увидување на потребите на бизнис секторот ќе даде плод во наредните години.

c1_1

146042099_255629005918315_1386804279693354841_n 146026744_784063878854680_604526847073822914_n 145852100_440369424083833_2188083273666733725_n 146388275_1158819907871302_7280310954834877495_n 146141434_207150881155434_8009316784582962092_n