МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 30 октомври 1960 гodina во Софија почина Иванче Минчев еден од основачите на ВМРО во Кавадарци.

Роден е во Кавадарци во 1874 г. во трговско семејство. Се школувал во Кавадарци и Солун каде завршил Егзархиска машка гимназија, а потоа работи како учител во Кавадарци и Ваташа. На 15 јули 1894 год по иницијатрива на Даме Груев, Минчев е еден од четворицата основоположници на Револуционерната организација во Кавадарци. По Балканските војни е принуден да емигрира во Бугарија.

Петре Камчевски-кустос историчар