МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Христијански празник летна „Света Петка“ верниците го прославија организирано во природа кај изградената чешма ,,Света Петка,, koja се наоѓа на оддалеченост околу четири километри од градот . Прославата на овој празник започна најпрвин со посета на црквата „Света Богородица“.По отслужената света божествена литургија, верниците допатуваа до ова свето место во непосредна близина на месноста Горна Ергела. Запалија свеќи пред поставената икона на светицата Света Петка и се напија вода од чешмата посакувајќи од Света Петка здравје на своето семејство. Покрај од Демир Капија, дојдоа и христијани од Неготино,Градско и од Струмица.Меѓу бројните верници престојуваше градоначалникот на општината Демир Капија Трајче Димитриев,преседавачот на советот Петар Мојсов и претставници од неколку јавни претпријатија од градот. Свештеникот Виктор Димовски ги отпеја погачите со паричка што ги донесоа ланските кумови, а по овој чин следуваше кршењето на погачите и пријавувањето на кумовите за идната година. Меѓу верниците владе уверувањето дека многумина болни ширум нашава земја посетувајки го ова свето место и пиејки ја водата што тече од изградената чешма нашле лек и оздравил