МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Одбележувањето на Денот на ослобудувањето на Демир Капија, 7ми Ноември започна со полагање на свежо цвеќе и оддавање почит пред спомениците од паднатите борци за слобода во Демиркаписко. Празникот 7- ми ноември, е од историско значење за жителите на ова  општина. На овој ден пред точно 75 години, во далечната 1944 година, Демир Капија била ослободена од фашистичкиот окупатор и нашите предци со неизмерна радост го дочекале доаѓањето на слободата. Истрајноста и љубовта кон родниот крај, биле главниот двигател кој во тие тешки мигови ги водел храбрите борци да успеат во битката и да ја извојуваат скапоцената слобода. Многумина од нив, борејќи се бестрашно во првите борбени редови, ги положија своите животи за нашата слобода.