МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

До 11 часот на гласачкото место 679 гласале 21 насто од дел од избирачите кои живеат во близина на ДТВ Партизан.На избирачкото место 688 каде исто така новинарот на РТК.МК престојуваше претпладнево на истиот не му беше овозможена информација за текот на гласњето овде ниту му беше дозволено снимање.Во ОИК , каде на претседателот Зоран Костов , му го со соопштивме ова , мора да кажеме истиот го затекнавме како успешно ги кооринираше активностите овој ден кој очигледно е додатно е обременет од прокололите поради корона вирусот.Објавнувањето дека македонските новинари треба да имаат акредитаци за известување ово сопствената држава,не држат бидејќи тоа го проверивме во Државата изборна комисија, каде лично престедателот Оливер Дерковски ни објасни дека новинарот на РТК.МК Марјан Димитров и сите кои во државата ја обавуваат ова дејност и известуваат на изборите ,идентитетот за тоа што треба го направат како новинари, треба да го докажат со новинарската легитимација, и тие слободно можат тоа да го прават како и досега.Акредидациите важат само за новинари од други земји.

Инаку класични прес конференции во ОИК денеска ќе нема, а инфорамации за текот на гласањети ке добиваме, рече Костов.

Сите гласачки места во општините се навреме се отворени тоа засегга се одвива без проблеми, иако на граѓаните треба повремено да им се објавнува ако има измена, кои се измените на местотоа на гласање со новиот протокол за идентификација,дезинфкзијата и држењето растојание.,

Во Општина Кавадарци има 59 избирачки места, а треба да гласасат 32.270 граѓани. 4 лица позитивни на ковид или во самоизолација гласале завчера а , додека вчера гласаа 154 болни и немоќни лица.

м.д.