77 лица заболени од грип се евидентирани во Центарот за јавно здравје од Кавадарци оваа сезона.За ова денеска информира денеска доктор Ристе Јовановски, специјалист епидемиолог. Таа бројка се однесува на општините Кавадарци и Росоман. Можно е да е и поголема, со однос на тоа што не сите заболени од грип бараат и лекарска помош, туку некои од нив се лекуваат и во домашни услови.

Истиот период во минатата сезона бројот на грипозни изнесувал 51. Значи бројката сезонава е поголема, но сепак не станува вели докторот за сериозна состојба. Ситуацијата се следи редовно. Една вакцина против грип чинеше 400 денари, а се вакцинираа 800 лица.

Докторот препорачува избегнување на масовни собирања, изолирање на заболените лица и консултација со лекар.