МиКомерц
МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(470x90)

Во Домот на култура „Иван Мазов – Климе“ во Кавадарци се одржа изложба под наслов „Склуптури од сапун со лаванда и друга диворастечка флора“.Изложбата се к реализира преку Здружението на органски производители „Биовита“ во соработка со КСП ПОДИУМ – ЈАДРО Кавадарци.

Се работи за иницијатива уметницата Симона Манчева во соработка со Ристо Јосифовски – Ромбо, Игор Јосифов, Ружица Јосифовска, Томи Соколов,Трајче Јованов, Ања Илиева, Никола Михов, Петар Петков и Дарко Алексовски.

-Со сапунот изработен на традиционалент и современи начин, уметниците креираат скулптури – минијатури, кои го облагородуваат просторот со природен мирис од лаванда и имаат функција на разубавување и освежување на амбиентот, додавајќи му на сапунот уметничка вредност со специфично значење .При создавањето на овие минијатури од сапун, со сув цвет од лаванда и друга диворастечка флора (мајчина душичка, маточина, диво нане, ајдучка трева), користено е масло од лаванда и лавандова вода.

– Сапунификација на современ начин додека минатата година се работеше со Сапунификација на традиционален сапун“.Работилниците се реализираа за време на летниот период на висрамнината Витачево – Кавадарци.

На изложбата говореа Јулијана Туриманџова и Симона Манчева.

1111 32222 43344

4564567