Одлична понуда-подносливи цени

Како навлегуваме во летото така се збогатува понудата со овошје и зелекчук, особено сезонското кое успева кај нас во Македонија.Некои производи кои ги произведуваат земјоделците се позиционираа други се во немилост на пазарните законитости,а некои остануваат барани и покрај високата цена.

029999999999.jpg.jpg

Доматите имаат константна цена од 25 и 30, пиперките 35 и 30 ,краставиците 20 денари килограм а праските на Зелениот пазар во Кавадарци се продаваа за 20 и 25 денари.Кајсиите остануваат на прифатливата цена од 20, 30 и 40 денари (во зависност од сортата и калибражата), а се појавија и првите сливи со цена од 40 денари.

9929887878.jpg.jpg

Tоа што во моментов е најзагрижувачко е слабиот или никаков откуп на праски во регионот на Росоман.Ова проблематика е присутна и кај производителите на праски во Кавадаречко.

Еве го прегледот на цените на 21 јуни 2017.

Домати.............................................25 и 30 ден. Кгр

Пиперки...........................................25 и 30 ден.кгр.

Тиквиња...........................................10 ден.парче

Модри патлиџани...........................10 и 15 ден. Парче

Морков............................................35 ден.кгр

Краставици......................................15 и 20 ден.кгр.

Станаќ..............................................40 ден.кгр.

Блитва.............................................20 ден.врзоп

Магдонос........................................10 ден. Врзоп

Праски.............................................20,25 и 30 ден.кгр

Кајсии..............................................20,30,40 ден. Кгр.

Цреша..............................................80 ден.кгр.

Сливи...............................................40 ден.кгр.

Лобеници.......................................15 ден.кгр.

Диња...............................................40 ден.кгр

Банани.............................................60 ден.кгр.

Лимон..............................................120 ден.кгр