МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Роден е Лазо Каровски- писател од Кавадарци

На денешен ден 1927 година во Кавадарци е роден Д-р Лазо Каровски. Своето образование го з...

Почина Иван Мазов Климе-писател, новинар и театарски критичар

Во Рогошка Слатина, во Словенија, несреќно го загуби животот Иван (Ди...

Старите фотографии говорат за минатото на овој град

На фотосот е новоизградената зграда на Собранието на Општина Кавадарци започ...

Секоја фотографија има своја душа и значење

Фотографијата е од 1955 година, кога се гради зградата до Домот на култура, која е меѓу пр...

На фотографијата е прикажана чаршијата во Кавадарци со црквинската улица. фотографијата е снимена во 1914 год. за потребите на студијат...

Роден е Свети Трифун - христијански светец.

Роден е во малоазиската област Фригија во Мала Азија. Според христијанските верувања, у...

Фотографија на Кавадарци од 1930 година

Се работи за една од најстарите досега познати фотографии за Кавадарци, направена од авион, ...

Роден е сликарот Петар Мазев од Кавадарци

На денешен ден 10 февруари 1927 година во Кавадарци е роден големиот македонски сликар Пета...

1920 роден е Пано Мударов-Фрањоп-првоборец

На денешен ден 9 февруари 1920 година во Кавадарци е роден Пано Мударов-Фрањо, учесник во НОВ ...

Во периодот на Првата светска војна Тиквешијата била област низ која минувале многу војски

1.Француски војници со камили од Кавад...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)