МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 7 јуни 1943 година започна Јунската офанзива на бугарскиот окупатор во Тиквешијата.

Во ова фанзивата беа вклучени 12.000 бугарски во...

1340 година е осветен манастирот Св. Ѓорѓи Полошки

Овој манастир е познат како Полошки манастир, и е еден од најубавите културно-исто...

На 5 мај 1881 година во Кавадарци е роден Милан Поп Михајлов

Поп Михајлов бил учител и револуционер од времето на Илинденското востан...

-1902 година во с.Ресава, роден е народниот херој Блажо Тодоровски Чичето.

-2003 во Прага почина Наќо Ангелов Рочко

- Потекнува од сир...

На 6.04.1918 г. во с.Мрзен Ораовец-кавадаречко е роден народниот херој Лазо Филиповски Лавски.

Рано останал без мајка и работи како пека...

На 30.март 1886 година во Кавадарци е роден Пане Хаџи Тефов.

Завршил основно училиште и нижа гимназија во Кавадарци и работи како чинов...

ФК„Љубаш“ постои до септември 1941 година

На 28 март 1936 година по иницијатива на група вљубеници во фудбалот во берберскиот дуќа...

-На 25.maрт 1913 година во Ваташа е роден Лазо Вчков.

Завршил трговска академија во Битола,а Висока комерцијална школа во Загреб. Во 1934 г....

23.март 1901 година се случи Тиквешката афера.

Тиквешката афера е настан ,кога турските власти преземаат голема акција во Кавадарци и ...

Роден е Миле В`чков-револуционер-учесник во НОБ

21.03.1922 година- пред 95 години е роден Миле В`чков, револуционер учесник во НОВ. Роден е ...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)