МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

19.12.1595 година-осветен е манастирот „Св Никола“-во Моклиште

На овој ден -19 декември 1595 година осветен е Моклишкиот манастир &bdquo...

На 18 декември 1905 година , умре Тиквешкиот војвода Петар Христов Јуруков

Кај селото Прилепец, како последица од тешките рани почина ...

На 14 декември 1943 година во Кавадарци почина д-р Ѓорѓи Каламчев, прв лекар македонец во Кавадарци.

Роден е во Егејска Македонија во 18...

На 1 декември 1920 година во Кавадарци е отворен Лозовиот расадник, кој имал за задача да произведува лозови калеми

Целта била да се о...

Во Кавадарци е роден Славчо Темков, еден од основоположниците на културното живеење во Кавадарци во периодот помеѓу двете светски вој...

На 22 ноември 1907 година, пред 110 години како последица од тешкото ранување во Виенската болница почина Александар Станоев.

Роден е в...

На 8 ноември 1971 година по иницијатива на една група ентузијасти

Иницијатори беа Горчо Илиев, Симе Младеновски, Коста Марковски, Дан...

На 18 октомври 1944 година загина Киро Каров, борец на Десеттата македонска бригада.

Роден е во Кавадарци 1913 година во занаетчиско-мут...

На 17 октомври 1916 година во Ваташа е роден Димката Ангелов Габерот една од најпознатите историски личности во поновата историја на наро...

На 16 октомври 1908 година во Кавадарци под влијание на Серската група предводена од Јане Сандански е формиран огранок на НФП (Народна фед...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)