МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 27 септември 1942 година во Кавадарци почина Васил Пачаџиев, комита и војвода од илинденскиот и поилинденскиот револуционерен период ...

На25 септември 1976 година во Скопје почина Никола Бадев, еден од најистакнатите и најрепрезентативните изведувачи на изворната македонск...

Во 1944 година во борба со германскиот окупатор загина Дешка Ташева.

Родена е во с.Бегниште во 1925 г. Потекнува од земјоделско семејст...

Денеска се навршуваат 200 години од изградбата на ваташката црква Успение на Пресвета Богородица.

Ова црква била изградена по иници...

Атанасов е прва жртва на фашизмот од Тиквешијата

На 13 јули 1941 година кај селото Горни Дисан убиен е Диме Поп Атанасов од страна на с...

-Загина Ване Стефанов-Тенеќеџијата

На 13 јули 1905 година, во селото Ресава во голема борба помеѓу турската војска предводена од кајма...

На 7 јули 1903 година- загина Ефрем Галев

Во жестока борба против турската војска и полиција кај село Раец загина Ефрем Галев од Кавад...

28 јуни 1906 година во Ваташа е убиен македонскиот револуционер и месен војвода од времето на илинденскиот и поилинденскиот период, Јован...

На 15 Јуни 1913 година започнува првиот бунт против српската власт, кој започнува во Тиквешко и е познато како Тиквешко востание.

Вост...

Загина Димката Ангелов Габерот-непризнаениот народен херој кој во суштина беше повеќе од тоа-личност каква Македонија ретко раѓа.

...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)