МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

Ова е потрет на убава девојка од Кавадарци Родна Фалкова...Песна за Родна Фалкова и документарен филм на МРТВ -„Кога меракот пее“

Таа е родена во 1907 година, ќеркае на Анчо Фалков. Нејзината љубов со кавадаречкиот занаетчија Орданчо Апостолов ( не Пешо Грозданов) е опеана во убавата народна песна “Болна легнала Родна Фалкова“. Родна во 1925 година се разболела и починала истата година на 18 годишна возраст, ама песната за нејзината љубов и ден денес опстојува да се пее на кавадаречките свадби и веселби.

Aрхива на Музеј галерија