МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 30.01.1878 година се навршуваат 140 години од раѓањето на тиквешкиот војвода

Тој е војвода и револуционер од времето на илинденскиот и...

1945 година во Кавадарци по изречената пресуда стрелан e полковникот Љубен Апостолов, командант на 56 пешадиски полк на бугарската армија...

Ликовен уметник кој остави неизбришливa трага во ликовната уметност кај нас

На 17 јануари 1934 година во село Ваташа е роден Никола Ба...

На 14 јануари 1906 година во Кавадарци е роден Васил Хаџи Манов

Тој е фармацевт (магистер по фармација), етномузиколог, фолклорист и ме...

На 12 јануари 1912 година во Ваташа роден Васил Дубров

Тој потекнува од во имотно трговско семејство. Се образувал во Ваташа, Кавадарц...

На 11 јануари 1970 година по иницијатива на: И. Каровски, Б. Ивановски, Д. Галапчев, Ж. Клинчаров, Т. Ридов, М. Ацев, Б. Камчев, Р. Прескакулев и д...

На 5 јануари 1929 година во Кавадарци е формиран ФК „Победа“

Претседател на клубот бил Славчо Темков, а негови најпознати играчи...

На 4 јануари 1943 година во скопскиот Областен затвор е убиен Страшо Пинџур, еден од најзначајните револуционери од поновата историја на ...

На 21 декември 1922 година во Кавадарци е роден Мито Хаџи Василев Јасмин, истакнат револуционер, новинар, теоретичар и политичар.

Со с...

Настанот се случил на 20 декември 1943 година

Со одлука на ГШ на НОВ и ПО на Македонија во Фуштани Егејска Македонија од баталјоните &l...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)