МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 30 Октомври 1943 година на планината Кајмакчалан во грчките бази и логори на ЕЛАС е формиран Врориот баталјон на Третата оперативна зо...

На 12 Октомври 1943 година во Кавадарци е формиран првиот НО одбор од следните членови.

НО одбор го сочинувале Ѓошо Мицајков-претседат...

На 10 октомври 1927 година е отворена првата аптека во Кавадарци

На денешен ден 1927 година во приземните простории на хотел “Југосл...

На 24 септември 1943 година , со наредба на ГШ на НО војска и партизанските единици на Македонија на планината Кајмакчалан од партизански...

НА 15 септември 1901 година во Кавадарци доаѓа и 7 дена престојува идеологот на македонското револуционерно движење Гоце Делчев.

Во К...

На 12 септември 1932 година. Во Кавадарци е формиран Фудбалскиот клуб “Монополски“. Формиран е по иницијатива на Јанко Јанковиќ и Ал...

5 септември 1931 година во Кавадарци е роден Вуко Каров, еден од најдобрите фудбалери во историјата на кавадаречкиот фудбал .

Вуко е п...

На 13 август 1943 година , во месноста “Калница“, близу Кавадарци од страна на соработник на бугарскиот фашистички окупатор е убиен Т...

25 јуни 1936 година во 52 година од животот во Софија почина македонскиот револуционер и војвода од времето на илинденскиот и поилинденски...

На 7.06.1943 година (пред 75 години) отпочна Јунската офанзива на бугарскиот окупатор во Тиквешијата.

Во офанзивата беа вклучени 12.000 буг...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)