МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)

На 25 февруари 1930 година во кафеаната“ Балкан“, во Кавадарци бил одржан првиот маскенбал во Кавадарци. Маскенбалот го организирал...

Денеска се навршуваат 135 години од раѓањето на Мишо Шкартов (1884) год. во Кавадарци

Тој е Тиквешки војвода и револуционер од времето н...

На 31 јануари 1921 година од страна на Дирекцијата за државна статистика е извршен првиот попис на населението во Кралството на СХС. Споре...

На 23 јанури 2012 година во Кавадарци почина Илија Каровски една од најзначајните личности во афирмирањето на културното живеење на Кава...

Судењето било во зградата на Тутуновиот монопол во Кавадарци, а неговата егзекуција беше извршена од страна на народот од овој крај ка...

На 17 јануари 1934 година во село Ваташа е роден Никола Баснарков, ликовен педагог и сликар. За време на својот живот реализирал десетина с...

На 16 јануари 1981 г. излезе првиот број на општинското гласило “Кавадаречки весник“, орган на ССРНМ за Кавадарци.

Главен и одгов...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН (21 декември 1922 година) во Кавадарци е роден Мито Хаџи Василев Јасмин

Тој е истакнат револуционер, новинар, теоретича...

НА ДЕНЕШЕН ДЕН 28 ноември 1911 година во Кавадарци е роден Славчо Темков еден од сновоположниците и двигателите на културното и спортскот...

На 30 октомври 1960 гodina во Софија почина Иванче Минчев еден од основачите на ВМРО во Кавадарци.

Роден е во Кавадарци во 1874 г. во трговс...

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
(770x120)